Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Einde minimumerfdeel kind in zicht?

Geplaatst op: 01-02-2021, 13:47:27

Een groot deel van de Nederlanders vindt het niet meer vanzelfsprekend dat kinderen van hun ouders erven als de ouders dat niet willen.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van het Centrum voor Notarieel Recht en Netwerk Notarissen. “We vinden het de hoogste tijd om de discussie aan te zwengelen over wat de Nederlander wil met de legitieme portie” zeggen Freek Schols en Lucienne van der Geld.
Er zijn verschillende redenen waarom ouders hun kind niet willen laten erven, bijvoorbeeld omdat het contact is verbroken of omdat het kind al financieel al genoeg op weg is geholpen. 

In de huidige erfwet staat dat kinderen recht hebben op hun legitieme portie als een ouder overlijdt, ook als ouders in hun testament hebben opgenomen dat het kind niet of minder erft of schenkingen hebben gedaan aan anderen. Als het onterfde kind op tijd en volgens de regels een beroep op de legitieme portie doet, krijgt hij alsnog een geldbedrag uit de erfenis. Dit is de helft van wat een kind zou krijgen als er helemaal geen testament zou zijn gemaakt.

Hoogleraar Notarieel recht Freek Schols, tevens voorzitter van het Centrum voor Notarieel Recht: “De onderzoeksresultaten bevestigen ons beeld dat de legitieme portie zoals we die nu kennen niet op een zeer grote sympathie mag rekenen. Een op maat gesneden en genuanceerde variant voor kinderen die het nodig hebben, lijkt veel beter te passen.”

Het onderzoek is aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en aan minister voor Rechtsbescherming Dekker aangeboden. Eerder zei minister Dekker geen nader onderzoek te doen naar nut en noodzaak van de legitieme portie en het onderzoeksrapport af te wachten. Nu het rapport is aangeboden, is het woord aan de politiek.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 28 januari 2021

Ga terug naar de vorige pagina